
ЛАБОРАТОРІЯ післязбиральної якості плодово-ягідної продукції
Головний напрям досліджень:

-
створення нових, екологічно безпечних малоенергоємних технологій тривалого зберігання плодів:
- добір диференційованих температурних та газових режимів зберігання;
- вивчення сировинних властивостей плодів нових та інтродукованих сортів зерняткових, кісточкових та ягідних культур;
- вивчення впливу агротехнічних прийомів вирощування на формування якості плодів плодових та ягідних культур;
- пошук нутрієнтів, які поліпшують якість плодової продукції, залишаючи її екологічність на належному рівні.
Основні досягнення:
-
підібрані оптимальні газові режими зберігання для 32 сортів яблуні та 14 – груші;
-
визначено придатність до консервування методом швидкого замороження плодів 25 сортів ягідних культур;
-
розроблено рекомендації щодо створення насаджень цільового призначення (десертного, сировинного) ягідних культур в різних регіонах України;
-
сумісно із зарубіжними вченими розроблено екологічно безпечну технологію зберігання плодів яблуні;
-
розроблено 10 галузевих, 9 стандартів ISO ДСТУ та 4 національних стандарти України.
Пропозиції виробництву:
-
оцінка якості свіжих плодів та продуктів їх переробки за фізичними, органолептичними, біохімічними показниками;
-
підбір температурних, газових режимів, а також способів зберігання плодів;
-
створення на замовлення технологій і рецептур для плодопереробної галузі;
-
надання інформаційно-консультативних послуг в галузі зберігання та переробки плодово-ягідної продукції;
-
розробка на замовлення нормативної та нормативно-технічної документації;
-
аналітичні дослідження з визначення вмісту сухих та сухих розчинних речовин, цукрів, органічних титрованих кислот, аскорбінової кислоти, пектинових речовин, фенольних сполук.
![]() |
![]() |
![]() |