Новини

Вийшли з друку рекомендації, розроблені на основі результатів досліджень, проведених в Інституті садівництва НААН

Для науковців, спеціалістів АПК, аспірантів, студентів аграрних ВУЗів, садівників-аматорів.

Довідки щодо придбання за тел. (044) 526-23-08 – бібліотека інституту.

Вийшли з друку рекомендації, розроблені на основі результатів досліджень

ЛАБОРАТОРНІ ТА ПОЛЬОВІ МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ МОРОЗОСТІЙКОСТІ ПЛОДОВИХ ПОРІД І КУЛЬТУР (методичні рекомендації) // М.О.Бублик, Т.І.Патика, О.І.Китаєв, Д.Г.Макарова, В.А.Кривошапка, Ю.Д.Гончарук. - К.: ІС НААН, 2013. - 26 с.

Описано методику і техніку визначення морозостійкості плодових культур методом прямого лабораторного проморожування із застосуванням системи коефіцієнтів, удосконаленням способів оцінки ступеня ушкодження тканин (кори, камбію, деревини, серцевини, бруньок) та урахуванням їх фізіологічної нерівноцінності в життєдіяльності та регенераційній спроможності рослин, а також польовим методом з оцінкою та аналізом пошкодження саджанців і підщеп у розсаднику, плодових бруньок і різних тканин приростів і гілок.

Представлено схеми обліку ушкодження дерев у саду, зокрема штамбів і скелетних гілок, морозобоїнами та сонячними опіками, ступеня і характеру пошкодження кореневої системи, наведено порівняльну бальну оцінку стану рослин за традиційною шкалою та за «Методикою проведення експертизи сортів плодово-ягідних культур та винограду» і визначено особливості планування досліджень та статистичної обробки результатів спостережень.

 

ФОРМУВАННЯ ТА ОБРІЗУВАННЯ КРОН ДЕРЕВ В ІНТЕНСИВНИХ НАСАДЖЕННЯХ ЯБЛУНІ ТА ГРУШІ (рекомендації) // В.М.Жук. - К.: ІС НААН, 2013.-14 с.

Представлено типи крон дерев зерняткових плодових культур, способи формування та обрізування їх в інтенсивних насадженнях.

 

ФОРМУВАННЯ ТА ОБРІЗУВАННЯ ДЕРЕВ ЧЕРЕШНІ В ІНТЕНСИВНИХ НАСАДЖЕННЯХ (рекомендації) // О.А.Кіщак. - К.: ІС НААН, 2013. - 26 с.

Представлено системи формування та способи обрізування дерев черешні в сучасних інтенсивних садах. Показано переваги та недоліки різних форм крон, особливості обрізки тощо, а також описано перспективні форми крон, які застосовуються в європейській та світовій практиці промислового садівництва.

 

ФОРМУВАННЯ ТА ОБРІЗУВАННЯ ДЕРЕВ СЛИВИ В НАСАДЖЕННЯХ РІЗНИХ КОНСТРУКЦІЙ (рекомендації) // В.А.Соболь. - К.: ІС НААН, 2013. -10 с.

Розкрито біологічні особливості росту і плодоношення дерев різних сортів сливи. Рекомендовано системи їх формування та обрізування в різних типах насаджень як на насіннєвих, так і на клонових підщепах з ручним і механізованим збором урожаю відповідно до подальшого використання плодів.

 

ВИРОЩУВАННЯ СМОРОДИНИ ЧОРНОЇ, ПОРІЧОК ТА АҐРУСУ (рекомендації)  // О.М. Ярещенко, О.П. Лушпіган, Я.Ю. Терещенко- К.: ІС НААН, 2013. - 28 с.

Представлено основні елементи технології та агроприйоми вирощування популярних кущових ягідних культур – смородини чорної, порічок, аґрусу, їх рекомендований і перспективний сортимент, методи боротьби з основними грибними хворобами та шкідниками, особливості збирання врожаю.

 

УДОБРЮВАННЯ ТА УТРИМУВАННЯ ГРУНТУ В САДАХ ТА ЯГІДНИКАХ (рекомендації) // Д.І.Гречковський.- К.: ІС НААН, 2013.-14 с.

Представлено методи визначення кількості добрив для оптимізації поживного режиму ґрунту, системи його утримування, строки і способи внесення добрив, їх види. Наведено основні ознаки дефіциту макро- та мікроелементів у рослині.

 

ЗАХИСТ СЛИВОВИХ НАСАДЖЕНЬ ВІД ШКІДНИКІВ І ХВОРОБ (рекомендації)// І.В.Шевчук, І.В.Гриник, Д.В.Тимошенко. - К.: ІС НААН, 2013.-35 с.

Розкрито питання захисту сливових насаджень від головних шкідників і хвороб на основі застосування інсектофунгіцидів різних хімічних груп у зоні північної частини Лісостепу України.

 

ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ ФІТОБАЛЬЗАМІВ, ФРУКТОВИХ НАПОЇВ, НЕКТАРІВ, ПЮРЕ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ, ПЛОДОВО-ЯГІДНИХ ТА МЕДОВИХ ВИН (рекламний буклет)

Вперше в Україні на основі результатів досліджень, проведених в Інституті садівництва (ІС) НААН під керівництвом доктора технічних наук професора О. М. Литовченка розроблено більше ста сучасних вітчизняних конкуренто¬спроможних технологій та рецептур новітніх продуктів підвищеної біологічної цінності оздоровчого призначення. В їх основі лише натуральні екологічно чисті компоненти: плодово-ягідна, пряно-ароматична та місцева лікарська рослинна сировина.

Технології високорентабельні (50-85%), пристосовані до вітчизняних підприємств переробної галузі і пропонуються для виробництва безалкогольної консервної, виноробної та лікеро-горілчаної продукції.

<< Назад