Груша панянка


ПАНЯНКА

Осінній сорт

Одержаний від схрещування сортів Бере Боск х Олів'є де Серр

Автори: В.П.Копань, К.Н.Копань, Ю.Б. Ходаківська

До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2018 році

Рекомедований для вирощування в зонах Лісостепу, Полісся, Степу

Відзначається скороплідністю, щедрою регулярною врожайністю, високою толерантністю до парші, компактністю крони, зручної для інтенсивних технологій обробітку, доброю товарністю нарядних плодів високих смакових якостей.

Плоди дуже великі, середньою масою 300-350 г, окремі до 550 г, бергамотоподібні. М'якоть кремова або біла, дуже соковита, напівмасляниста або масляниста, відмінного кислувато-солодкого смаку, з легким мигдалевим ароматом (смак 4,25-4,5 бала).

Знімальна стиглість плодів настає в першій половині жовтня, практично співпадає із споживчою. Період споживання - від знімання до середини - кінця листопада. Основне призначення - споживання в свіжому вигляді.

У плодах міститься, %: сухих речовин - 13,08-13,46, цукрів - 9,76-11,24, органічних кислот - 0,18-0,24, пектинів 1,22…1,64; а також вітаміну С - 1,68-2,54 мг/ 100 г сирої маси.