СЕКТОР ЗАХИСТУ РОСЛИН

Головні напрями досліджень:

  • теоретичне обгрунтування ефективного управління фітосанітарним станом плодових і ягідних агроценозів при виробництві органічної продукції;
  • з’ясування ефективності екологічно безпечних хімічних і біологічних засобів проти основних шкідників і хвороб яблуні, сливи, суниці садової залежно від способів і строків застосування препаратів у системах інтегрованого захисту насаджень;
  •  вивчення ролі ентомофагів у регулюванні щільності популяцій та чисельності попелиць у насадженнях сливи;
  • визначення технічної, господарської та економічної ефективності розроблюваних заходів захисту рослин від шкідників і хвороб та впровадження їх у виробництво;
  • вивчення екологічних закономірностей динаміки чисельності, розвитку та шкідливості домінантних фітофагів і фітопатогенів у насадженнях зерняткових, кісточкових і ягідних культур залежно від умов погоди, сортового складу, особливостей агротехніки і стану догляду за рослинами;
  • удосконалення хімічного захисту плодових культур від основних шкідників та хвороб на основі біоценотичного підходу;
  • оптимізація систем інтегрованого захисту плодових і ягідних культур від шкідників та хвороб для органічного вирощування садівничої продукції;
  • теоретичне обґрунтування формування і зонального розподілу видового складу ентомоакарофауни в насадженнях плодових культур у різних садівничих зонах України. 

    СЕКТОР ЗАХИСТУ РОСЛИН СЕКТОР ЗАХИСТУ РОСЛИН

    Основні досягнення:

    розроблено:

    • спосіб захисту малини від ураження сірою гниллю (Botrytis cinerea Pers.) на основі застосування мікробних препаратів;
    • інноваційні схеми хімічного захисту персика від кучерявості листків (Taphrina deformans Tul.) і черешні від плодової гнилі (Monilia cinerea Bonord.) та супутніх збудників хвороб;
    • захист груші від грушевої медяниці та супутніх видів шкідливої фауни;
    •  нові та удосконалено існуючі екологічно безпечні способи захисту сливи, яблуні та кущових ягідників від фітофагів і фітопатогенів в різних зонах України при органічному вирощуванні продукції;
    • методики короткострокового прогнозу розвитку основних шкідників і хвороб яблуні, сливи і кущових ягідників на основі інструментального моніторингу фітосанітарного стану насаджень та математичного моделювання особливостей розвитку шкідливих організмів;  
    • ефективну систему захисту плодових і ягідних культур від личинок травневого хруща;
    • спосіб і методику моніторингу динаміки льоту чорного сливового пильщика;
    • спосіб і методику моніторингу динаміки льоту вишневої мухи;
    • імітаційне моделювання розвитку плодопошкоджуючих і сисних фітофагів сливи та черешні залежно від абіотичних чинників;
    • біоценотичний індекс у системі хижак – фітофаг аборигенних ентомофагів попелиць на сливі та черешні;
    • суміші інсектицидів різної етіології з екологічно безпечними засобами для контролю чисельності та шкідливості фітофагів і фітопатогенів;
    • топографічне моделювання структури щільності популяцій плодопошкоджуючих та листогризучих фітофагів сливи;
    • визначено стійкість нових сортів вітчизняної селекції сливи та черешні до домінантних шкідників.

    СЕКТОР ЗАХИСТУ РОСЛИН СЕКТОР ЗАХИСТУ РОСЛИН СЕКТОР ЗАХИСТУ РОСЛИН

    Пропозиції виробництву:

    • системи захисту сливи, яблуні та кущових ягідників від фітофагів і фітопатогенів в різних зонах України при органічному вирощуванні продукції;
    • випробування ефективності нових пестицидів з метою їх державної реєстрації;
    • обстеження насаджень для з’ясування причин пригніченого стану або загибелі рослин;
    • відбір зразків, діагностика та визначення видового складу збудників хвороб, шкідників плодових і ягідних культур та надання рекомендацій із захисту насаджень від них;
    • системи інтегрованого захисту плодових і ягідних культур від шкідливих організмів та авторський супровід їх виконання господарствами, коригування заходів та усунення виявлених недоліків;  
    • спосіб екологічно безпечного захисту черешні від шкідників і хвороб для виробництва продукції дитячого і дієтичного харчування;
    • спосіб екологічно безпечного захисту сливи від шкідників і хвороб для виробництва продукції дитячого і дієтичного харчування.
    Для довідок: e-mail: zax55@i.ua – Шевчук Ігор Васильович, зав.сектором, канд.с.-г.наук