Яблуня Аскольда
АСКОЛЬДА
Пізньозимовий сорт
Походження: Кіддс Оранж Ред х гібридна форма 25/2-Д (Апорт Олександр х Джонатан)
Автори: В.П.Копань, К.М.Копань.
До Державного реєстру сортів рослин внесений у 1999 році.
Рекомендований для вирощування в зонах Полісся та Лісостепу.
Стійкість до парші висока, борошнистої роси – нижча за середню. Зимостійкий.
Дерево середньоросле, з середньозагущеною широкооберненоконічною кроною.
Тип плодоношення мішаний.
Плоди середні та великі (170-210 г), сплющено-округлі, зі слабою ребристістю, зеленувато-жовті, з оранжево-бордовим розмитим рум’янцем у штрихах. М’якоть кремова, дрібнозерниста, щільна, соковита, ламка, кисло-солодкого смаку (8,2-8,4 бала). Знімальна стиглість настає в кінці вересня, споживча – у листопаді–грудні. У холодильній камері зі звичайною атмосферою плоди зберігаються до травня.
У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 12,0-14,7, цукрів – 8,7-13,0, кислот – 0,6-0,8, пектинів – 0,8-1,3, а також вітаміну С – 4,1-6,5 мг/100 г сирої маси.