Яблуня Прима
ПРИМА
Ранньоосінній сорт
Походження: 14-510 (F2 26829-2-2 х Голден Делішес) х NY 123249 (США)
До Державного реєстру сортів рослин внесений у 1991 році.
Рекомендований для вирощування в зонах Лісостепу та Степу.
Імунний до парші, стійкий до борошнистої роси. Зимостійкий.
Дерево сильноросле, з широкоокруглою, досить густою кроною. У плодоношення вступає на 3 рік після садіння.
Плоди середні (140-180 г), порівняно одномірні, сплющеноокруглі, з ребристою верхівкою, часто асиметричні, жовті, з бурувато-темно-червоним смугасто-розмитим рум’янцем на більшій частині поверхні, слабким сизим нальотом та великою кількістю дрібних світлих підшкіркових цяточок. М’якоть кремова, середньощільна, соковита, ніжна, кисло-солодкого смаку (7,0-7,6 бала). Знімальна та споживча стиглість настає в кінці серпня – на початку вересня. В холодильній камері зі звичайною атмосферою плоди зберігаються до грудня.
У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 12,0-14,7, цукрів – 9,7-12,6, органічних кислот – 0,6-0,8, пектинових речовин – 0,9-1,0, а також вітаміну С – 45 мг/100 г сирої маси.