ЯБЛУНЯ НАСТЯ
НАСТЯ
Походження: Віста Белла х Пріма
Автори: Л.Д.Болдижева, В.П.Копань, К.М.Копань
Рекомендований для вирощування в зонах Лісостепу, Полісся та Степу.
Імунний до парші, стійкий до борошнистої роси, зимостійкий, дуже врожайний.
Дерево середньоросле, формує невелику овальну крону. У плодоношення на середньорослій підщепі вступає на 2-3-й рік.
Плоди середнього розміру, масою 130-170 г, сплющеноокруглі, зі слабкою ребристістю, зеленувато-жовті з червоним розмитим рум’янцем у штрихах на більшій частині плоду.
М’якоть кремова, дрібнозерниста, дуже щільна та соковита, кисло-солодкого смаку (8,2-8,5 бала).
Знімальна та споживча стиглість настає в першій декаді серпня. Достигання на дереві неодночасне і триває протягом місяця.
Хімічний склад м’якоті, %: сухі розчинні речовини – 13,5-12,3, цукри – 11,4-9,41, кислоти – 0,62-0,56, а також 7,7-8,1 мг вітаміну С на 100 г сирої маси.