ЯБЛУНЯ ТОДЕС
ТОДЕС
Походження: Айдаред х гібридна форма Х-2034 (F2 Malus floribunda 821 х Голден Делішес)
Автори: Л.Д.Болдижева, В.П.Копань, К.М.Копань
Рекомендований для вирощування в зонах Лісостепу, Полісся та Степу.
Імунний до парші. Стійкість до борошнистої роси середня. Зимостійкість і урожайність на рівні сорту Айдаред.
Дерево середньоросле, формує негусту зворотноконічну крону.
Скороплідний, у плодоношення на середньорослій підщепі вступає на 2-3-й рік після садіння.
Плоди великі та середні, масою 170-200 г, подовженоконічні, злегка ребристі, зеленувато-жовті з бордово-червоним рум’янцем майже на всій поверхні.
М’якоть кремова, дрібнозерниста, дуже щільна, соковита, кисло-солодкого смаку (8,0-8,2 бала). Знімальна стиглість настає в кінці вересня, споживча – у грудні. Зберігаються, не втрачаючи смакових якостей, до травня.
Хімічний склад м’якоті, %: сухі розчинні речовини – 13,5-15,67, цукри – 9,2-10,24, кислоти – 0,22-0,6, пектини – 1,11-1,31, а також 2,83-7,6 мг вітаміну С на 100 г сирої маси.