смородина козацька
КОЗАЦЬКА
Сорт середнього строку достигання
Походження: Минай Шмирьов х гібридна форма (Юність х Зоя)
Автори: К.М. Копань, В.П. Копань
До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2001 році.
Рекомендований для вирощування в зонах Лісостепу та Полісся.
Невибагливий до умов вирощування. Стійкий до хвороб. Має підвищену стабільну врожайність. Придатний для комбайнового збирання врожаю.
Кущ середньорослий, прямостоячий, слаборозлогий. Пагони порівняно товсті, з невеликими міжвузлями, еластичні. Кисті густі, середньої довжини.
Ягоди середнього розміру, масою ю1,6-2,0 г, більші - 2,6-3,0 г, одномірні, округло-овальні, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірочка міцна, еластична, середньої товщини. М'якоть зеленувата з коричневим відтінком, з ніжним несильним ароматом, приємного кисло-солодкого смаку. Дозрівають дружно, майже одночасно.
Використання універсальне.
У плодах міститься, %: цукрів – 11,42, кислот – 3,21, а також вітаміну С – 252 мг/100 г сирої маси:.