Суниця Розана київська
РОЗАНА КИЇВСЬКА
Сорт раннього строку достигання
Походження: Октава х елітна форма 90-10-45
Автори: К.М.Копань, В.П.Копань, В.В.Павлюк
До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2006 році.
Рекомендований для вирощування в зонах Степу, Лісостепу та Полісся.
Стійкий до сірої гнилі ягід, плямистостей листя, інших грибних хвороб та суничного кліща. Зимостійкий.
Урожайніст: 19-22 т/га
Кущі середньорослі, напіврозлогі, з темно-зеленим і сизуватим листям, утворюють багато розсади. Суцвіття розташовані на рівні листків.
Ягоди великі (12-38 г), тупоконічні, з шийкою, рівномірного інтенсивно червоного забарвлення, з блиском, насінини заглиблені в поверхню. М’якоть світло-червона, помірно щільна, соковита, ароматна, кислувато-солодкого смаку (8,5-8,7 бала). Знімальна стиглість за умов Київщини настає у третій декаді травня. Використання універсальне.
У плодах міститься %: сухих розчинних речовин – 9,8-10,7, цукрів – 6,5-7,0, кислот – 0,9-1,1, а також вітаміну С – 44 мг/100 г сирої маси.