Екологічно безпечна схема захисту яблуні від основних хвороб


Застосування в насадженнях яблуні протягом вегетаційного періоду екологічно безпечних засобів захисту рослин Триходермін, Гаупсин, Планриз і Пентафаг забезпечує контроль прояву та поширення таких основних хвороб, як парша, борошниста роса та плодова гниль.

Схема передбачає обов’язкову обробку препаратами перед цвітінням, наступні – за прогнозом прояву та поширення основного збудника – парші яблуні.

За значного поширення хвороб, обробки необхідно проводити через кожні 7днів.

Обов’язкова кількість обприскувань за вегетаційний період – не менше 5.

За результатами досліджень, застосування біопрепаратів Гаупсин та Планриз на яблуні забезпечують її захист від парші на 86-94%, борошнистої роси – 69-74%, плодової гнилі – 71%. Пентафаг та Триходермін – відповідно 41-76, 42-43 і 58-67%.

За умови епіфітотійного розвитку парші яблуні рекомендовано застосовувати хімічні препарати, дозволені до застосування в Україні.

Застосування даної схеми захисту забезпечить не лише надійний контроль поширення та розвитку основних хвороб яблуні, отримання якісної екологічно-чистої продукції, а й поліпшить екологічний стан насаджень шляхом зменшення пестицидного навантаження на довкілля.

Розробник - Інститут садівництва НААН

Автор: Градченко С.І., кандидат с.-г. наук, Полгороднік О.Г.,  кандидат с.-г. наук

Для довідок: e-mail: sad-institut@ukr.net

Основні хвороби яблуні:

      
 Парша яблуні
 Борошниста роса яблуні