Система захисту сливи від основних шкідників при органічному вирощуванні продукції



Промислові насадження сливи створюють з сортів вітчизняної селекції з комплексною помірною стійкістю до шкідників (які пошкоджуються не більше, ніж на 1-15%).

Для ефективного захисту насаджень здійснюють попередній прогноз розвитку основних шкідників використовуючи імітаційне і топографічне моделювання, інструментальний метод моніторингу динаміки чисельності фітофагів, критерії ефективності головних ентомофагів сливової обпиленої попелиці тощо.

Обприскування дерев здійснюють традиційними (Гаупсин, Лепідоцид, Бітоксибацилін, Актофіт, 0,2% КЕ) та новими мікробними (Скарадо М, Сезар, Р) і рослинними (Натургард, ВР, НімАцаль Т/С, 1 РО) біопрепаратами в кількості, залежно від рівня регулювання чисельності шкідників природними популяціями ентомофагів.

Запропонована система забезпечує саморегулювання сливового саду та зменшення шкодочинності домінуючих фітофагів, що дає змогу порівняно з чистим контролем отримати підвищену в 1,9 раза  урожайність, у 2,8 раза більший прибуток та на 1,9 раза рівень рентабельності.

Розроблена система контролю чисельності та шкідливості основних фітофагів сливи дозволяє виростити екологічно безпечну продукцію, конкурентоспроможну на вітчизняному та світовому ринках для збільшення обсягів виробництва та поліпшення якості плодів.

Розробники - Інститут садівництва НААН, Бахмутська ДСР ІС НААН, Придністровська ДСС ІС НААН

Автори: Шевчук І.В., кандидат с.-г. наук, Тонконоженко А.А., кандидат с.-г. наук, Кожокар З.М.

Для довідок: e-mail: zax55@i.ua - Шевчук Ігор Васильович, зав.сектором захисту рослин, кандидат с.-г. наук


Основні шкідники сливи:

 
 

 




 
 Слива в фенофазу «розпускання
 бруньок» пошкоджена сірим
бруньковим довгоносиком
 
Імаго сірого брунькового
довгоносика на сливі  
Західний травневий хрущ
об’їдає листя сливи
Пошкодження зав’язі
сливи чорним
сливовим пильщиком 


 
 


 
  Колонізація сливи сливовою
обпиленою попелицею
  Пошкодження падалиці
сливи сливовою товстоніжкою
Пошкодження плодів сливи
сливовою плодожеркою
 


<< Назад