смородина черешнева
ЧЕРЕШНЕВА
Сорт середньопізнього строку достигання
Походження: є четвертим беккросним поколінням від смородини черешчатої [(смородина чорна х смородина черешчата) х (Юність х Зоя) х (Мінай Шмирьов х Білоруська солодка)]
Автори: К.М. Копань, В.П. Копань
До Державного реєстру сортів рослин внесений у 1999 році.
Рекомендований для вирощування в зонах Лісостепу та Полісся.
Має комплексну стійкість до борошнистої роси, антракнозу,
септоріозу, але в пізній термін може незначно вражатися іржами.
Недостатньо посухостійкий. Крупноплідний, високоврожайний, з підвищеними рівнями біоактивних речовин. Самоплідність середня.
Кущ сильнорослий, прямостоячий, з товстими прямими пагонами. Китиці довгі, у яких рихло розміщено 10-15, іноді до 20 ягід.
Ягоди великі, середньою масою 1,9-2,2 г, більші - 3,5-4,5 г, досить одномірні, округлі, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірочка товста, але не груба, еластична, міцна. М'якоть зеленувато-коричнева, приємного кисло-солодкого смаку. Дозрівають дружно, практично одночасно, можуть довго втримуватися на кущах, не обсипаючись.
Використання універсальне.У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 13,86-15,78, цукрів – 12,0-12,9, кислот – 2,38-2,56, пектинових речовин – 1,42-1,76, а також, мг/100 г сирої маси: фенольних сполук – 569,42-606,4, вітаміну С – 202,41-208,68.