смородина санюта
САНЮТА
Сорт середнього строку достигання
Походження: гібридна форма (Юність х Зоя) х Минай Шмирьов
Автори: К.М. Копань, В.П. Копань
До Державного реєстру сортів рослин внесений у 1995 році.
Рекомендований для вирощування в зонах Лісостепу та Степу.
Невибагливий до умов вирощування. Має комплексну стійкість до грибних хвороб. Посухостійкий, з високою стабільною врожайністю. Самоплідний. Придатний для повної механізації вирощування й збирання врожаю, з обмеженим використанням фунгіцидів.
Кущ середньорослий, компактний, напіврозлогий. Пагони товсті, з укороченими міжвузлями. Китиці короткі, густо розміщені, 2-3 на рубець, від чого плодоносні пагони нагадують качан.
Ягоди середньою масою 1,7-1,8 г, більші - 2,5-2,6 г, одномірні, опукло-еліптичні, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірочка товста, але не груба, міцна, еластична. М'якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, кисло-солодкого смаку. Дозрівають дружно, практично одночасно.
Використання універсальне.
У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 13,98-15,06, цукрів – 8,92-9,48, кислот – 2,73-2,98, пектинових речовин – 1,75-1,89, а також вітаміну С 177,02-188,64 мг на 100 г сирої маси.