смородина володимирська
ВОЛОДИМИРСЬКА
Сорт середньо-пізнього строку достигання
Походження: Клуссонівська х Тритон
Автори: К.М. Копань, В.П. Копань
До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2006 році.
Рекомендований для вирощування в зонах Степу, Лісостепу та Полісся.
Невибагливий до умов вирощування. Має комплексну олігогенну стійкість до грибних хвороб. Відзначається дуже високою, стабільною врожайністю. Самоплідний. Технологічний для вирощування без фунгіцидів та комбайнового збирання врожаю.Кущ високий, практично прямостоячий. Пагони довгі, вище середньої товщини, гнучкі. Кисті середні, густі, по 2-3 на рубець.
Ягоди середньою масою 1,3-1,5 г, більші - 2,2-2,5 г, одномірні, овально-округлі, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірочка міцна, еластична. М'якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, освіжаючого кисло-солодкого смаку. Дозрівають одночасно.
У плодах міститься, %: цукрів – 8,5-9,0, кислот – 2,8-3,3, пектинових речовин – 1,3-1,6, а також: фенольних сполук – 346-409 мг/100 г сирої маси, вітаміну С – 228-242мг%.
Використання універсальне: для споживання свіжими, придатні для заморозки, але особливо цінні для приготування високоякісних продуктів переробки - соків, виноматеріалів і желе.