Участь в V-му європейському садівничому конгресі 12-16 травня 2024 р. (РУМУНІЯ)


12–16 травня 2024 року
Катерина Удовиченко, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник відділу вірусології, оздоровлення та розмноження плодових і ягідних культур Інституту садівництва НААН
взяла участь
у V Європейському садівничому конгресі, який відбувся в м. Бухаресті, Румунія.
 

В секції конгресу "Генетичні ресурси в садівництві: скринінг, розмноження, використання та збереження" Катерина Удовиченко представила доповіді за темами "Ризогенна активність та адаптаційний потенціал мікропагонів Prunus cerasus L. сорту Ксенія в умовах in vitro та ex vitro" (автори Тетяна Натальчук, Тамара Медвєдєва, Надія Яремко, Катерина Удовиченко) та "Аналіз S-алелів сортів яблуні українського генофонду" (автори Катерина Удовиченко, Тетяна Кондратенко, Jonas Skytte af Sätra, Larisa Gustavsson).
Робота з дослідження сортів яблуні української селекції виконана на базі Swedish University of Agricultural Sciences в рамках програми #MSCA4UKRAINE.

   
   

Конгрес відвідало близько 800 учасників з 70 країн світу. Засідання науковців відбувались за різними напрямами у десяти секціях:
- Історія садівництва в Європі;
- Стійке виробництво овочів: від насіння до підвищення здоров'я,
- Системи виробництва фруктів для сталого та стійкого розвитку,
- Виноградарство та виноробство між традицією та інноваціями,
- Ягоди: між можливостями та викликами,
- Декоративне садівництво на службі суспільства,
- Міське садівництво: від вертикального фермерства до проєктування насаджень,
- Генетичні ресурси в садівництві: скринінг, розмноження, використання та збереження,
- Робототехніка, механізація та розумне садівництво,
- Післязбиральна обробка та якість садівничої продукції.

     
     

Під час конгресу учасники мали нагоду відвідати Науково-дослідний інститут садівництва (RIFG) в Пітешті, Румунія, який має понад 50 років досвіду у дослідженнях в садівництві. Інститут є державною установою, що координується Академією аграрних і лісових наук імені Георге Йонеску Шішешті в Бухаресті. В Інституті  працює 105 співробітників, серед яких 25 науковців. Дослідження проводяться на площі близько 150 га дослідних полів і демонстраційних ділянок, розташованих поблизу міста Пітешті, в мальовничій горбистій місцевості за 120 км від Бухареста (https://icdp.ro/).