Інститут садівництва представив звіт про основні результати науково-дослідної роботи у 2018 р.


На засіданні Відділення рослинництва НААН Інститут садівництва представив звіт про основні результати науково-дослідної роботи за ПНД19 «Плодове та декоративне садівництво» у 2018 р.

Як зазначив директор інституту Ігор Гриник, у 2018 році виконано 47 завдань, з них: фундаментальних – 23, прикладних – 23, пошукових – 1. Над виконанням програми наукових досліджень працювали – 195 осіб, в т.ч. докторів –18, кандидатів – 70.

Фундаментальні дослідження були спрямовані на створення високопродуктивних стійких до несприятливих чинників довкілля сортів плодових і ягідних культур; удосконалення методів прискорення і підвищення результативності селекційного процесу; розроблення сортоспецифічних елементів методики прискореного розмноження рослин в культурі тканин; методики детекції та ідентифікації вірусних патогенів смородини, порічок та аґрусу тощо.

Прикладні дослідження виконані з питань удосконалення технологій вирощування садивного матеріалу та виробництва плодів і ягід, зокрема кісточкових порід; засобів механізації технологічних процесів в ягідництві; створення нових та поповнення існуючих колекцій декоративних рослин різних напрямів використання, адаптованих до відповідних місцевих умов.

За результатами науково-дослідної роботи у 2018 році зареєстровано 17 об'єктів права інтелектуальної власності, серед яких сорти плодових рослин, технології вирощування,  та укладено 309 ліцензійних та господарських угод

.