про проведення Відкритого науково-практичного семінару «Основи дослідження функціонального стану і продуктивності садових культур в Україні»


9 серпня 2023 року на базі Інституту садівництва НААН України  було проведено відкритий науково-практичний семінар для аспірантів цієї ж установи, студентів і викладацького складу Українського державного університету ім. Михайла Драгоманова, викладачів ОЗО Софіївсько-Борщагівського ліцею та учнів цієї ж установи, які навчаються у системі Малої академії наук (МАН) на тему «Основи дослідження функціонального стану і продуктивності садових культур в Україні»

З доповідями виступили співробітники ІС НААН України. 

Макарова Дар’я Георгіївна, к. с.-г. н., ст. наук. сп. лабораторії фізіології рослин і мікробіології зробила доповіді за темами: «Перспективи флуоресцентних методів дослідження у вітчизняному садівництві та світі» та «Основи наукових досліджень та статистичної обробки даних в садівництві»

Трохимчук Анна Іванівна, к. с.-г. наук, керівник НТП «Генетичні ресурси рослин» виступила з доповіддю на тему «Стан генетичних ресурсів плодових, ягідних та малопоширених культур в Інституті садівництва НААН»

Лушпіган Ольга Петрівна, ст. наук. сп. лабораторії селекції і технології вирощування ягідних культур ІС НААН провела практичне заняття із студентами та учнями Малої академії наук за темою: «Перспективні гібридні форми та сорти аґрусу української селекції».

 

Макарова Дар’я Георгіївна виступає з доповіддю

За результатами обговорення та підведення підсумків учасники семінару – аспіранти ІС НААН України висловили побажання повторити досвід відкритих лекцій за різними науковими тематиками на регулярній основі.

Кандидат с.-г. наук, вчитель біології ОЗО Софіївсько-Борщагівського ліцею Бомок Світлана Констянтинівна висловила побажання і в подальшому проводити спільні із співробітниками ІС НААН майстер-класи для учнів МАН по секціях «Селекція» і «Агрономія» на базі лабораторії селекції і технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН.

Лагутенко Оксана Тарасівна, к. с.-г. наук, доцент кафедри біології Українського державного університету ім. Михайла Драгоманова запропонувала розширити досвід співробітництва між науковими установами у сфері фізіологічних досліджень на основі творчого договору.

Кондратенко Тетяна Єгорівна, д. с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН України, гол. н. сп. ІС НААН, зазначила актуальність флуоресцентних досліджень у плодівництві. Разом з тим, відзначила необхідність удосконалення методологічних підходів в оцінюванні садових культур фотофлуориметричними засобами, виходячи із світового та вітчизняного наукового досвіду.

   

Аспіранти ІС НААН беруть участь у науково-практичному семінарі з фізіології та генетичних ресурсів рослин