Новости

16.02.2012 на базі Сумської дослідної станції садівництва Інституту садівництва НААН відбувся регіональний науково-виробничий семінар «Сучасні аспекти визначення оптимальних сорто-підщепних комбінувань та формування плодових насаджень»

В роботі семінару взяли участь Ю.Б. Гудзій – начальник Української державної помолого-ампелографічної інспекції Міністерства аграрної політики та продовольства України, В.М. Івченко – начальник Головного управління агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації, М.О. Бублик – заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, доктор с.-г. наук, В.В. Фільов – директор Сумської ДСС, канд. с.-г. наук, В.М. Васюта – доктор с.-г. наук, нині фермер на Полтавщині, а також провідні галузеві наукові спеціалісти та керівники садівничих господарств Сумської, Чернігівської та Полтавської областей.

Під час проведення семінару широкому загалу фахівців були представлені змістовні доповіді та презентації.

М.О. Бублик  розповів про стан сучасної садівничої науки, необхідність розвитку розсадництва на безвірусній основі, використання високоякісного садивного матеріалу для закладання інтенсивних насаджень.

С.М. Чухіль, заступник директора з наукової роботи Сумської ДСС, канд. с.-г. наук доповів про нові та перспективні форми клонових підщеп яблуні селекції Сумської ДСС та їх місце в сучасному виробництві, а Є.М. Іванов, гол. агроном Української державної помолого-ампелографічної інспекції – про атестаційні вимоги до садивного матеріалу плодових і ягідних культур.

З питань правильного закладання промислових садів та післясадивного обрізування дерев виступив В.О. Осадчий, доцент кафедри садівництва Уманського НУС, канд. с.-г. наук.

Особливостям формування та обрізування дерев кісточкових культур в сучасних типах насаджень присвятила свою доповідь О.А. Кіщак, зав. лабораторією технології вирощування плодових культур ІС НААН, канд. с.-г. наук, а ефективному захисту садів від шкідників та хвороб – Ф.С. Каленич, зав. сектором захисту рослин ІС НААН, канд. біол. наук.

Під час семінару була представлена інформація про засоби захисту садів (ТОВ «Сингента»,  ПП «Кемілайн Агро»), зрошення плодових і ягідних насаджень в сучасних умовах (ТОВ «АІК» та «Водоспад»), сучасну техніку для механізованих робіт в садівництві (ТОВ «Овочева компанія»), інвентар та допоміжне обладнання для плодово-ягідних насаджень (ТОВ «Шетеліг»).

Після проведення семінару в дослідному господарстві Сумської ДСС були проведені практичні заняття з формування та обрізування плодових дерев. Також науковці дали відповіді на численні запитання спеціалістів господарств щодо особливостей обрізування та подальшого догляду за плодовими насадженнями після негативного впливу цьогорічних лютневих морозів.

Завдяки зусиллям керівництва Сумської ДСС семінар пройшов на високому організаційному рівні і отримав схвальні відгуки від  усіх  його учасників.

<< Назад