Стан плодових насаджень на 07.05.2024





Інформація
про вплив весняних заморозків
на стан плодових насаджень в Україні
за даними мережі   
Інституту садівництва НААН
на 07.05.2024 р.

У північній частині Правобережного Лісостепу заморозки спостерігалися в середині першої (до -2°С) та другої декади квітня (до -3°С), однак короткочасне зниження температури повітря не привело до пошкодження зерняткових і кісточкових культур, але погодні умови вплинули на поширення моніліозу на вишні та абрикосі, що може погіршити кількість і якість урожаю.

В насадженнях суниці відзначено морозні пошкодження до 30% перших квіток у суцвіттях на ранніх сортах. В насадженнях смородини, порічок, аґрусу та малини на сьогоднішній день пошкоджень не спостерігається. В насадженнях лохини спостерігали ушкодження цьогорічного приросту на окремих сортах до 0,5%, що не має істотного значення для майбутньої урожайності.

В центральній частині Правобережного Лісостепу в першій та другій декаді квітня спостерігали весняні приморозки до -2 і -4°С. Відмічено пошкодження літніх та осінніх сортів яблуні до 5 %, зимових до 5-10%, груші – 5-15, вишні – 10-25, черешні – 10-40, персика – 5-10, абрикоса – 5-15, аличі – до 10%.

У північній частині Східного Лісостепу (Сумська обл.) в квітні заморозків не спостерігалося. Проте холодна дощова погода негативно вплинула на ступінь зав'язування кісточкових культур, зокрема кількість зав'язі у сортів абрикоса і сливи середня, у черешні – вище середньої.

У Східному Лісостепу (Харківська обл.) температура повітря 6-го та 20-го квітня знижувалась до -3°С, що завдало значної шкоди раннім сортам суниці (підмерзання становило 50%), вишні та черешні (підмерзання становило 30-40%), ранні сорти яблуні пошкоджені на 80-100 %.

На Поділлі (Вінницька обл.) мінімальна температура повітря опускалася до позначки мінус 1,2°С (20 квітня), при цьому підмерзання квіток кісточкових порід становило до 20%, яблуні – до 5%,  смородини чорної – до 1%, порічок – 1-10%.

На Буковині (Чернівецька обл.) в ніч з 19 на 20 квітня було відмічено зниження температури повітря в центральних районах області до -2…-3°С, в гірських населених пунктах – до -7…-8°С морозу. Такі погоді умови привели до  підмерзання  квіткових бруньок у волоського горіха на 60-90%, у яблуні – до 25%, груші, черешні, сливи – 15%.