визначення морозо- та зимостійкості рослин
Для визначення морозо- та зимостійкості рослин у зимовий період лабораторія фізіології рослин і мікробіології ІС НААН проводить проморожування рослинних зразків (плодових, ягідних, горіхоплідних, декоративних та інших деревних рослин) за наступною програмою: в січні–лютому пропонуються температурні режими проморожування* -25, -30 та -35 °С; в першій половині березня – -20, -25 та -30 °С (* – швидкість зниження температури 5°С за годину, витримка за заданої температури 4-6 годин). Для визначення стійкості рослин після проморожування виконують анатомічні зрізи зразків з наступним мікроскопним аналізом пошкоджень окремих тканин за бальною оцінкою. Надалі виконавці готують таблиці за результатами аналізу. Відбір зразків та їх анатомо-мікроскопний аналіз проводиться за методикою «Лабораторні і польові методи визначення морозостійкості плодових порід і культур (методичні рекомендації)» / Бублик М.О., Патика Т.І., Китаєв О.І. та ін. Київ: НААН України, Інститут садівництва, 2013. 26 с. Відбір зразків проводиться за тиждень до погодженого терміну проморожування. Зразки, після попереднього узгодження з виконавцями, можна передати «Новою поштою». За довідкою звертатися: grushaviktor@ukr.net – Груша Віктор Володимирович, зав. лабораторією, канд.с.-г. наук
Рис. Характер пошкоджень тканин пагонів рослин ожини після проморожування
за температури -25 °С: 1 – ‘Насолода’;
2 – ‘Black Butte Blackberrу’; 3 – ‘Orkan’;
4 – ‘Triple Сrown’
Рис. Характер пошкодження тканин пагонів і бруньок сорто-підщепних комбінувань черешні (Етика х антипка, Любава х антипка, Валерій Чкалов х ВСЛ-2) після проморожування за температури -25 та -30 °С (к- контроль) | |
Рис. Характер пошкодження тканин пагонів і бруньок різних форм актинідії після проморожування за температури -20, -25 та -30 °С |