визначення морозо- та зимостійкості рослин

Для визначення морозо- та зимостійкості рослин у зимовий період лабораторія фізіології рослин і мікробіології ІС НААН проводить проморожування рослинних зразків (плодових, ягідних, горіхоплідних, декоративних та інших деревних рослин) за наступною програмою:

в січні–лютому пропонуються температурні режими проморожування* -25, -30 та -35 °С;

в першій половині березня –    -20, -25 та -30 °С

(* – швидкість зниження температури 5°С за годину, витримка за заданої температури 4-6 годин).

Для визначення стійкості рослин після проморожування виконують анатомічні зрізи зразків з наступним мікроскопним аналізом пошкоджень окремих тканин за бальною оцінкою. Надалі виконавці готують таблиці за результатами аналізу. 

Відбір зразків та їх анатомо-мікроскопний аналіз проводиться за методикою «Лабораторні і польові методи визначення морозостійкості плодових порід і культур (методичні рекомендації)» / Бублик М.О., Патика Т.І., Китаєв О.І. та ін. Київ: НААН України, Інститут садівництва, 2013. 26 с.

Відбір зразків проводиться за тиждень до погодженого терміну проморожування. Зразки, після попереднього узгодження з виконавцями,  можна передати «Новою поштою».

За довідкою звертатися: grushaviktor@ukr.net – Груша Віктор Володимирович, зав. лабораторією, канд.с.-г. наук


 Рис. Характер пошкоджень тканин пагонів  рослин ожини після проморожування
за температури -25 °С: 1 – ‘Насолода’;
2 – ‘Black Butte Blackberrу’; 3 – ‘Orkan’;
4 – ‘Triple Сrown’







Рис. Характер пошкодження тканин пагонів і бруньок сорто-підщепних комбінувань черешні
(Етика х антипка, Любава х антипка, Валерій Чкалов х ВСЛ-2)
після проморожування за температури
 -25 та -30 °С
 (к- контроль)









Рис. Характер пошкодження тканин пагонів і бруньок різних форм актинідії після проморожування за температури
 -20, -25 та -30 °С