Екологічно безпечна технологія зберігання плодів яблуні
Для задоволення потреб споживача в останні роки збільшується виробництво плодів, які не потрібно піддавати загальноприйнятим післязбиральним обробкам фунгіцидами, антиоксидантами, інгібіторами етилену, воскоподібними речовинами, як натуральними, так і синтетичними тощо.
Альтернативою зберіганню плодів у регульованій атмосфері (РА) є технологія, що базується на використанні низьких концентрацій оксигену (Low О2) для «консервування» плодів. Технологія поєднує в собі попередню короткострокову обробку їх Low О2 з подальшим зберіганням у звичайній атмосфері (ЗА).
а) контроль 20°С | Товарний вигляд плодів яблуні сорту Ренет Симиренка після 6,5 місяців зберігання в ЗА при 0°С + 12 днів при 18°С |
в) Low O2 (нова технологія) |
б) контроль 0°С |
г) 1 – МСР |
Перевагами технології є:
- екологічність і безпечність продукції завдяки виключенню обробок плодів хімічними речовинами на етапах до- та післязберігальної обробки;
- здешевлення на 20% процесу зберігання в порівнянні з РА;
- максимальне збереження плодами товарних (95-98% вищого та першого товарного сорту) і споживчих якостей;
- зменшення втрат від фізіологічних розладів та мікробіологічних хвороб у 2,5-4 рази;
- збільшення тривалості зберігання на 1-2 місяці;
- належний «залишковий ефект зберігання» (не менше 12 днів).
Технологія не має аналогів в Україні. Може використовуватися як складова органічної технології виробництва плодів яблуні, де передбачене довготривале їх зберігання.
Впровадження розробки дозволить підвищити економічний ефект зберігання на 45-50%.
Рівень рентабельності зберігання 210%. Термін окупності розробки 1 рік.
Розробники: Інститут садівництва НААН, Центр с.-г. досліджень «Волкані», Інститут зберігання та переробки с.-г. продукції, м. Бед-Даган, Держава Ізраїль.
Автори: Кондратенко П.В., доктор с.-г. наук, професор, Шевчук Л.М., доктор с.-г. наук, Левчук Л.М., Фейенберг О., наукові співробітники, Песіс Е., доктор філософії, науковий співробітник
Для довідок: e-mail: zberig@ukr.net