Новітні конструкції насаджень абрикоса на вегетативних підщепах

Технологія базується на:
• використанні вітчизняних крупноплідних сортів (типу Особливий Денисюка, Сяйво) на напівкарликовій  клоновій підщепі ВВА-1;
• оптимальній щільності розміщення дерев залежно від сили росту (1250 дер/га);
• формуванні округлої з пониженою зоною плодоношення або веретеноподібної крони за допомогою літнього обрізування дерев з щільністю розміщення 1250 дер./га.  У восьмирічному віці дерева не перевищують у висоту 3,1-3,5 м, мають в 2,0-2,7 раза менший об’єм крони та в 2,0-2,3 раза вищу питому продуктивність з розрахунку на
1 куб.м крони, ніж на сіянцях жерделі та аличі;
• системі утримування стрічки ряду та міжрядь до вступу насаджень в плодоношення – чорний пар, а в наступні роки – дерново-перегнійна, у пристовбурних смугах – чорний пар.
Утримування ґрунту в такий спосіб у поєднанні з інтегрованою системою захисту від хвороб та шкідників дозволяє зменшити пестицидне навантаження в 1,8-2,0 раза, зменшити ресурс води для зрошення, що особливо важливо для збереження ґрунту від засолення та отримання екологічно безпечної продукції.

         
    Плодоношення дерев сорту Сяйво на підщепі ВВА-1
з веретеноподібною кроною на четвертий рік
забезпечує врожайність 14,1 т /га





Плодоношення сорту абрикоса Сяйво
 (середня маса плоду 60-80 г)


У таких насадженнях дерева вже у чотирирічному віці забезпечують урожай 10,6-18,0 т/га, що в 1,5-2,2 раза вище, ніж на насіннєвих підщепах, у п’ятирічному віці врожайність за сприятливих умов сягає 52,3 т/га.
Прогнозований річний економічний ефект 70-90 тис. грн., рівень рентабельності 120 %.
Строк окупності капітальних вкладень 3-4 роки. Термін продуктивного використання насаджень залежно від сорту становить 12-14 років.

Розробник - Інститут садівництва НААН
Автор: О.А. Кіщак, доктор с.-г. наук

Для довідок:
e-mail: cherry0308@ukr.net  – Кіщак Олена Анатоліївна, зав.селекційно-технологічним відділом, доктор с.-г. наук

<< Назад