смородина чернеча



ЧЕРНЕЧА

Сорт середнього строку достигання

Походження: Новина Прикарпаття х Мінай Шмирьов

Автори: К.М. Копань,  В.П. Копань

До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2000 році.

Рекомендований для вирощування в зонах Лісостепу та Полісся.

Має комплексну стійкість до грибних хвороб, високу стабільну врожайність. Самоплідний. Придатний для інтенсивної культури з повною механізацією оброблення, включаючи й збирання врожаю. Може використовуватися в технологіях із загущеним розміщенням кущів у ряду (50-60 см).

Кущ середньорослий, досить компактний. Пагони товсті, прямі з короткими міжвузлями. Китиці середні, щільні, густо розміщені на пагонах.

Ягоди середньою масою 1,5 г, більші - 2,5 г, одномірні, опукло-овальні, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірочка середньої товщини, еластична, міцна. М'якоть коричнувато-зелена, приємного кисло-солодкого смаку. Дозрівають дружно, практично одночасно, але потребують своєчасного збирання, тому що при перезріванні схильні до опадання.

Використання універсальне.

У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 13,21, цукрів – 10,4, кислот – 2, пектинових речовин – 1,03, а також, мг/100 г сирої маси: фенольних сполук – 672,72, вітаміну С – 183,12-187,0.


<< Назад